Onze honden

Laika - seventh heaven of cobbler's comfort (Ned Jeugd Kampioen)

Teef. Bruin op wit. Geboren op 3 maart 2015.drie Toen de kids groter werden ontstond onze wens om een keer een nestje te krijgen. Omdat het karakter van het teefje dat we hadden niet was wat we voort wilde brengen besloten we er een teefje bij te nemen, dat werd Laika. Laika was 2 maanden oud toen ze bij ons kwam wonen.  Laika is een hele lieve Dalmatische hond die graag knuffelt en bij je op schoot komt liggen. Haar vacht voelt opvallend zacht aan voor een Dalmatische hond. Laika is onze grootste kattenvriend, ze spelen geregeld samen. Laika rent heel sierlijk en soepel op hoge snelheid, toen ze jonger was vloog ze  bijna. We zijn maar weinig honden tegengekomen die haar bij konden houden, laat staan haar in kunnen halen.  Ze vindt het heerlijk naast de fiets keihard te rennen en ondertussen Miro flink te pesten. Ze is zeer goed in staat haar grenzen naar de andere honden aan te geven maar kan hen ook geweldig uitdagen. Ze is de onbetwiste leidster van onze honden en is in staat om, als het erop aankomt, dit te handhaven. Als andere honden of mensen op ons terrein komen zullen ze eerst door haar ballotage moeten.  Laika is Nederlands jeugdkampioen 2016 met drie CAC (beste teefje van de dalmatische honden) punten. Na dit resultaat zijn we met haar gestopt met showen. Ze had hier niet echt plezier in en wilde liever mee rennen en ravotten. Laika is inmiddels vier keer moeder geworden van prachtige nestjes. Het eerste nestje samen met Pepper, een reu uit een prachtige lijn waaruit 8 puppies geboren zijn. Het tweede en derde nestje met Miro, onze eigen reu met een prachtige bloedlijn en een geweldig karakter die we zelf geïmporteerd hebben. Uit deze nestjes kwamen allebei 10 prachtige pups. Zomer 2023 heeft Laika haar laatste nestje gekregen, de vader van de pups is Mac, De stambomen van beidden zijn veelbelovend. Voor ons is het mooie dat in de stamboom van Mac de vader van onze vorig jaar overleden hond, Owin, zeer aanwezig is. Een zeer gezonde lijn met het oertype dalmatiërs. Er zijn 8 gezonde en foutloze pups geboren. Na haar laatste nestje zijn we voorzichtig weer begonnen haar mee te nemen naar de show en wonder boven wonder vindt ze het erg leuk. Dit resulteerde deze herfst in een titel “beste veteraan’ op de Dogshow in Bleiswijk. More to come…..

Laika is gecertificeerd HD-/ED-/Lemon- en DCM- free.

miro - laffay l'hommage de lacrima von stella matutina (Ned Jeugd Kampioen, Ned Kampioen, Duits kampioen, Hond van het jaar)

Reu. Zwart op wit. Geboren op 31 oktober 2018.

Toen wilden we onze roedel uitbreiden met een zwarte reu (pup) met een mooie afstamming en een prachtig karakter. Onze zoektocht ging door verschillende landen en we zijn geëindigd in Duitsland, vlak tegen de grens met Tsjechië. Toen Miro 6 weken oud was zijn we bij het nest gaan kijken en hebben we met alle pups geknuffeld. We waren op slag verliefd. Toen Miro bijna 4 maanden oud was kwam hij eindelijk bij ons wonen.  Hij is heel erg lief, speels en altijd blij. Het is opvallend dat hij niet bang is, ook niet voor vreemde honden. Al zijn kinderen hebben ditzelfde kenmerk en dat vinden we heel mooi om te zien. Als we met de honden gaan lopen loopt hij altijd, samen met Yasmin en Gaia, voorop. Altijd op zoek naar nieuw avontuur. Als we met hen fietsen is Gaia de enige die harder kan lopen dan Miro. 

Miro is zeer sociaal, stabiel, lief, een clown wanneer het kan en beschermend als het nodig is. Mocht je ooit op een show naar binnen lopen bij de Dalmatische honden zul je Miro herkennen aan het feit dat hij op zijn eigen stoel op zijn beurt zit te wachten. Miro is begin 2020 Nederlands Jeugdkampioen bij de Dalmatische honden geworden. Hij heeft inmiddels 3 x een CAC (beste reu van de dalmatische honden) behaald. Hij heeft hier echt plezier in en is door het dolle heen als we zijn showstoel pakken. Door corona heeft het even geduurd maar in Juni 2022 is Miro Nederlands Kampioen geworden, nu kan hij de rest van Europa gaan veroveren.  Nu hij inmiddels vader geworden is blijft zijn karakter zoals het was, hij wil niets liever dan bij zijn pups liggen en met hen spelen vindt hij fantastisch. Ook nu de oudste pups inmiddels drie jaar zijn jaar en hij ze nog vaak ziet vindt hij het geweldig. Op een rustige maar zeer duidelijke manier laat hij ze merken waar zijn grens ligt en tot nu toe durft geen van zijn zonen daaraan te tornen. Voorjaar 2023 is Miro ook Duits Kampioen geworden, een prachtige titel waar we trots op zijn.  

Miro is gecertificeerd HD-/ED-/Lemon- en DCM- free. Hij geeft alleen zwarte nakomelingen, E-locus E/E

 

Yasmin - Insomnium Dailuaine Flora N’Fauna for Apollo Estate

Teef. Zwart op wit. Geboren op 13 december 2019. Na lang zoeken zijn we in de herfst 2019 in contact gekomen met Tanja Grimm – Mattiesson, de eigenaresse van kennel Insomnium in Duitsland. Een  van haar teefjes werd moeder van een nestje en de vader was voor ons ook zeer bekend. Beidde honden hadden we al meerdere malen ontmoet en hun karakters spraken ons enorm aan. Vrolijk, atletisch en uit een zeer gezonde lijn. In de winter van 2020 mochten we Yasmin uit dit nest kiezen. Yasmin was de eerste keuze van Emma (gelukkig ondersteunt door Simone en Tanja). In het voorjaar is ze bij ons gekomen en ze werd gelijk opgenomen door de crew. Dixie was onmiddellijk haar moeder, Miro en Laika zijn haar speelmaatjes en Owin de opa. Yasmin is een enorme vrolijke en superenergieke hond voor wie niets te gek is. Ze is dol op eten, klieren, lange wandelingen en spelen met iedere hond die ze in het bos tegenkomt. Ook heeft Yasmin de gave om, wanneer eten klaargemaakt wordt in de keuken, gruwelijk in de weg te gaan liggen. Dit wordt natuurlijk beloont met een stukje komkommer of iets anders te eten. Inmiddels is Yasmin de snelste van alle honden, deze ranke atleet loopt naast de fiets harder dan 55 km/u. Haar voeten raken dan bijna de grond niet, het lijkt alsof ze vliegt. Toen Laika puppies had was yasmin iets ouder dan een half jaar, ze was verzot op haar kleine vriendjes en vriendinnetjes. Als Laika maar heel even naar buiten was ging Yasmin snel bij de pups liggen, omdat ze heel veel ontzag voor Laika heeft was dat altijd maar voor korte duur. Nu de pups al bijna een jaar zijn speelt Yasmin het liefst de hele dag met hen, gelukkig zien we hen regelmatig dus kunnen ze zich uitleven. 

Vanwege Covid-19 kon Yasmin vanaf het moment dat ze bij ons kwam wonen niet geshowd worden. Als ze echter moeder mag worden heeft ze deze show-kwalificatie wel nodig. Dit is de reden dat ze in Juni 2021 meegedaan heeft aan de Fokgeschiktheid keuring van de Nederlandse Club voor Dalmatische Honden. Met een uitmuntend rapport van twee keurmeesters is Yasmin op deze keuring uitermate geschikt bevonden om het Dalmatische ras voort te brengen. Dit betekent dat Yasmin in de toekomst samen met Miro een koppel gaat vormen. Op dit moment weten we nog niet of we haar een verdere showcarriere gunnen. Door Covid-19 kon ze niet van jong af aan met Miro meegaan naar shows en ook showtraining was niet toegestaan. Inmiddels is ze een aantal keer meegewerkt naar shows en het lijkt erop dat ze het leuker begint te vinden. Ze heeft al meerdere bekers en titels gewonnen. 

Als je, zoals wij, fokken conform het reglement van de Nederlandse Club van Dalmatische Honden mag een teefje vier keer in haar leven een nestje krijgen, in dit regelement kan dit vanaf het tweede levensjaar. Wij doen dit tot het achtste levensjaar. Of Yasmin deze vier nestjes zal krijgen weten we nog niet, wel hebben we besloten dat ze in het voorjaar 2022 haar eerste nestje mag hebben, Miro wordt vanzelfsprekend dan de vader. 

In december 2021 heeft Yasmin haar laatste test om moeder te worden goed doorstaan. Yasmin is HD free, dit betekent dat haar heupen vrij van Heup Dysplasie zijn , voor ons een voorwaarde om met een teefje te fokken.  Eind April 2022 is haar eerste nestje geboren, Miro is de vader. Het waren 12 geweldige pups (allen beiderzijds horend), in  December 2023 is haar tweede nestje geboren. Ook hier is Miro de vader, dit waren 13 pups, ook allen beiderzijds horend. 

In de toekomst zal Karu de vader worden van de pups van Yasmin.  

Genuine Gaia of Apollo Estate

Teef. Zwart op wit. Geboren op 19 september 2021. Gaia is een dochter van Laika en Miro!. 

De pups van uit deze combinatie hebben een fantastisch karakter, het lieve maar ook felle van Laika en het relaxte en zelfbewuste van Miro. We zien dit bij de pups uit het eerste nestje van hen en dat is de reden dat we besloten hebben dat Gaia bij ons mag blijven en deze lijn voort kan zetten. 

Inmiddels is Gaia bijna twee jaar  oud en haar karakter vormt zich precies zoals we verwachten. Ze is ondeugend, relax, heel open en voor geen mens of dier bang. Ze wordt goed opgenomen in de roedel, haar moeder speelt met haar, haar vader slaapt met haar en beschermd haar en met Yasmin kan ze lekker stoeien en rennen. Ze ziet haar broertjes en zusjes nog veel en dan wordt de rangorde iedere keer weer bepaald. Ook haar oudere zussen en broers ziet ze veel en daar leert ze veel van. 

Dit voorjaar heeft ze de eerste stappen gemaakt in haar showcarriere. Met een aantal prachtige “veelbelovend” als uitslag heeft ze dit supergoed gedaan. Toch moet haar vrije geest erg wennen aan de keurmeester, ondanks het feit dat deze erg gentle zijn vindt ze dit soms toch moeilijk en is ze simpelweg niet te keuren. Ze loopt liever te ravotten in het bos en geef haar eens ongelijk. Haar baas vindt keuringen ook niet leuk……

Inmiddels is het bijna herfst en went ze steeds meer aan de keuringen, ze heeft al verschillende “uitmuntende” beoordelingen gehad en daar zijn we trots op. Ook is ze een aantal keer eerste geworden in haar klasse en dat is een mooi resultaat. Gelukkig is haar onbesuisde gedrag nog niet gestopt, dit hoort echt bij haar en is prachtig.

Inmiddels is haar fokgeschiktheidskeuring achter de rug: HD-A, ED-0, Lemon – free, BAER +/+

In de herfst/winter 2024 plannen we een nestje met Yasmin en Karu

 

Alphadirato Showtime (Best in Show Puppy, Jugend Europa Sieger, Europees Jeugdkampioen, Belgisch Jeugdkampioen, Crufts Qualificator )

Reu, bruin op wit. Geboren 20 mei 2022. 

Omdat we principieel het liefst met onze eigen honden fokken zijn we al enige jaren op zoek naar een bruine reu. Dat is niet heel gemakkelijk omdat ons eisenpakket omvangrijk is. We zijn lang geleden in contact gekomen met Leelo Ratas. Leelo woont in Tallin (Estland) en ze fokt af en toe een nestje van hele hoge kwaliteit, er is zeer veel vraag naar haar pups en deze gaan over de hele wereld. We zijn dan ook heel trots dat na lang wachten begin september kleine Karu bij ons mocht komen wonen. Karu is een zoon van Multi Champion Alphadirato New Star & Multi (World) Champion Skva luxury item . Karu heeft een fantastisch open karakter en geweldig looks. Hij is helemaal door de anderen geaccepteerd als het kleine broertje en we konden niet wachten te zien hoe hij uit gaat groeien. 

Voorlopig lekker puppy zijn met al zijn puppy streken. Karu heeft inmiddels zijn eerste twee shows doorlopen, beidde keren was hij  beste Puppy van de show. Dat beloofd veel voor de toekomst. In November 2022 gebeurde iets waar we nooit op gerekend hadden. Tijdens de prestigieuze Winner Show won Karu eerst twee keer de puppyklasse bij de dalmatische honden. Hierna ging hij door en werd hij beste Puppy van alle hondenrassen. Iets dat in de 131 jarige geschiedenis van deze Winner Show nog nooit door een dalmatische hond gepresteerd is. 

Na een paar maanden waarin hij keurmeesters stom vond, net als zijn baas, heeft hij de smaak weer te pakken. In Mei 2023 werd hij op een Show in Dortmund  “Jugend EuropaSieger”, wederom een geweldige prestatie. Afgelopen maanden werd hij in drie verschillende landen de beste Jeugdhond, hierdoor is hij inmiddels Europees Jeugdkampioen en op een zeer warme dag in Bonheiden tijdens de Belgische Clubshow behaalde Karu de titel Belgisch Jeugdkampioen. 

In november 2023 heeft Karu met glans zijn fokgeschiktheid behaald. Karu’s uitslag is HD-A, ED-0, Lemon free, DCM free, Baer +/+

Almost Famous of Apollo Estate, Senna

Teef, zwart op wit. Geboren 3 december 2023. 

Soms kun je gewoon moeilijk afscheid nemen van een puppy. Dit was het geval in het laatste nestje van Yasmin en Miro. In dit perfecte nestje van 13 pups was een teefje die vanaf het begin opviel. Dat was kleine Senna. 

Inmiddels is ze 5 maanden oud en nog steeds bij ons. Een paar weken geleden deed Senna wat weinig Dalmatier pups, behalve Karu, voor haar deden. Op de voorjaarsshow in Hazerswoudedorp “Rijnland”. Nadat ze bij de Dalmatiers gewonnen had werd ze beste Puppy van alle rassen. Ze werd geroemd om haar prachtige gangwerk. Ook op de twee shows hierna werd ze beste jongste puppy, saillant detail is dat ze twee keer met een ander zusjes op het podium stond die tweede werd. En een van die zusjes, Juicy, werd afgelopen maand in Gent ook Best in Show Jongste puppy. Kortom, een prachtig nestje en we hopen hier nog veel mee te gaan beleven.

IN memorian:
Owin - otares von sierion

Reu. Bruin op wit. 

Owin was 4 maanden oud toen hij als enige dalmatische hond bij ons kwam wonen. Voor Owin hadden we al twee Dalmatische Honden. Owin is een hele stabiele, trouwe en sociale hond.  Met de meeste honden kan Owin het goed vinden en dan wil hij graag even samen rennen en spelen. Owin is gek op aandacht van mensen, dan staat hij meestal vooraan in de rij. Maar let op! Owin is ook heel erg waaks (vooral als de baas er niet bij is), hij beschermt ons gezin en de roedel als de beste. Owin vindt het heerlijk om te rennen in het bos en dat doen we dan ook vaak. Hij is een echte loophond en doet zijn ras daarmee eer aan. Tegenwoordig gaat hij wat minder ver en snel, maar hij is ook al wat ouder. Als wij wandelen en daarmee het tempo wat lager ligt, loopt Owin vaak met een groot stuk hout in zijn bek en die brengt hij tot helemaal bij de auto. Inmiddels ligt daar al een enorme verzameling. Owin lijkt zich soms wat adelijk te gedragen, hij is geen fanatiek zwemmer en als het niet al te warm is, maakt hij alleen de onderkant van zijn poten nat. Alleen als het zomers echt heel erg warm is, dan vergeet hij zijn adelijkheid en neemt hij een plons.  

Helaas hebben we Owin in April 2022 moeten laten inslapen. Hij heeft een prachtige leeftijd bereikt, een geweldig leven gehad en we zijn blij dat hij zo lang bij ons gezin gehoord heeft. 

In memorian
Dixie

Teef. Bruin op wit. 

Dixie is in de winter bij ons gekomen als pup van 8 weken. Al na een paar weken ging ze mee op wintersport. Sneeuw en water heeft ze dan ook altijd geweldig gevonden. Dixie was samen met Owin een twee eenheid. Dixie was bijzonder slim, zij maakte de deur open waarna Owin er vandoor kon gaan. Dixie was fel en niet altijd betrouwbaar naar andere honden, voor ons de reden om niet met haar te fokken. Dat liet echter onverlet dat ze een geweldige Oma voor alle pups was, ze heeft Laika, Miro en Yasmin opgevoed en beschermd en ook de pups van Laika konden altijd bij haar terecht. Ze vond het heerlijk om mee te gaan op lange wandelingen en als er een modderplas was. We konden haar geen groter plezier doen dan stokken in die plas te gooien waarna ze deze ging opduiken. 

We hebben Dixie in de herfst van 2021 in laten slapen. Ze heeft het goed gehad.